KUTU AÇILIMI
Omega mini IOT bilgisayarının 2 adet modeli bulunmaktadır bunlar Omega 2 ve Omega 2+ modelleridir. Elimde Omega 2 olduğundan dolayı ders serisi omega 2 üzerine devam edecektir. İşleyiş olarak omega 2 ve omega 2+ modellerinin hiç bir farkı yoktur.
Omega 2'nin USB vs gibi çevresel birimleri olmadığı için omega 2 için üretilmiş olan Expansion Dock ile birlikte kullanılacaktır.
Kutu açılımlarına bakalım;
Kuruluma başlamadan önce Expansion Dock Hakkında kısaca bilgi verelim;
Resimden de görüldüğü üzere expansion dockta reset butonu, power butonu pin headerlari,micro usb portu ve usb portu bulunmaktadır.Bu sayede omega 2'yi kullanmak daha rahat olacaktır.
İLK KURULUM
Öncelikle Omega 2'yi Expansion Dock'a aşağıdaki resimdeki gibi takın.
Omega 2 Expansion docktaki micro usb portundan beslemesini almaktadır.Bunun için bir micro usb kablosu ile ister bilgisayara ister bir adaptöre bağlayarak beslemesini verin.
Fakat Omega 2'nize beslemenin gitmediğini göreceksiniz. Expansion Dock'taki power switch'ini ON konumuna aldığınız zaman Omega'ye ait ledin yanıp södüğünü gözleyeceksiniz.
Daha Sonra bilgisayarınızada wifi arattırın ve aşağıdaki gibi bir wifi ismi çıkacaktır(Omega-XXX). Bu wifi ağına bağlanın. Wifi şifresi ise bütün omega modelleri için default olarak "12345678" olarak belirlenmiştir.
Omeganızın Wi-Fi'sine bağlandıktan sonra tarayıcınıza "192.168.3.1" yazın ve kurulum aşamasına geçin.
Tarayıcınıza omeganızın IP'sini yazdıktan sonra yukarıdaki resimdeki gibi bir arayüz karşınıza çıkmaktadır.Daha sonra Start butonuna basarak kurulumun ilk aşamasına geçebilirsiniz.
Tuşa basıldıktan sonra aşağıdaki resimdeki gibi bir kullanıcı giriş sayafası karşınıza gelir.Omega 2'de default olarak kullanıcı adı "root" şifre ise "onioneer"dir bunları girerek "Log In" butonuna basın ve giriş yapın.
Tuşa bastıktan sonra aşağıdaki resimdeki gibi Omega'nızın bağlanacağı internet ve şifre bilgisini istemektedir.
Choose Wi-Fi kısmından bağlanacağınız interneti seçtikten sonra o internete ait şifreyi girerek "Configure WiFi" butonuna basın ve interneti yapılandırın.
Bu işlem tamamlandığında bilgisayarınızın Omega 2'nin Wifisine olan bağlantısı kopacaktır.Tekrar bağlanarak "192.169.3.1" IP'sini tarayıcınızda açarak önceki adımları tekrarlayın.
İnternet Bağlantı ayarlamsı kısmında ise aşağıdaki gibi bir durumla karşılaşacaksınız. Bu adımı daha önce yaptığınız için "Skip Step" butonuna basarak bir sonraki aşamaya geçin.
Bu işlem tamamlandığında bilgisayarınızın Omega 2'nin Wifisine olan bağlantısı kopacaktır.Tekrar bağlanarak "192.169.3.1" IP'sini tarayıcınızda açarak önceki adımları tekrarlayın.
İnternet Bağlantı ayarlamsı kısmında ise aşağıdaki gibi bir durumla karşılaşacaksınız. Bu adımı daha önce yaptığınız için "Skip Step" butonuna basarak bir sonraki aşamaya geçin.
Bir sonraki aşama ise Omega 2'nin Cloud servisine kayıt olma işlemidir.Bu aşama zorunlu değildir.Fakat ileride çok işinize yaracağından yapmanızı öneririm.
Öncelikle Register butonuna basarak Cloud servisine emailiniz ile kayıt yaptırın emailinize gelen aktivasyon linkine tıklayarak aktive edin ve daha sonra Cloud servisi için cihazınıza aşağıdaki resimdeki gibi bir isim verin ve kapatın.
Daha sonraki aşama ise işletim sistemini ve konsolu yükleme işlemidir bunu için "install Console" seçeneği tikli olmalıdır.ve İnstall butonuna basın.
Yükleme işlemi yaklaşık 5-10 dakika sürmektedir.Yüklenme işlemi bittikten sonra aşağıdaki gibi bir sayfa ile karşılaşacaksınız.
Bu sayfayı gördüğünüzde yükleme işleminiz bitmiş demektir.Sayfanızı yenileyerek işletim sisteminize girebilirsiniz.
Şimdi mini Linux işletim sistemimizi inceleyelim ve gerekli konsol kurulumunu yapalım.
Sayfayı yenilediğinizde giriş için kullanıcı adı ve şifre istemektedir.Bunlar için gene "root" kullanıcı adını ve "onioneer" şifresini girerek sistemimize girelim. Kullanıcı arayüzü aşağıdaki resimdeki gibidir.
Settings sekmesine bakıldığı zaman aşağıdaki gibi bir arayüz ile karşılaşılmaktadır.
Burada omega 2nin özellikleri bulunmaktadır.Sol köşedeki soğan simgesine basarak ana menüye geri dönelim ve Terminal'e basalım.
Terminale basıldığı zaman yüklenmesi gerektiği söylenmektedir. Yükle butonuna basarak terminali yükleyelim.Terminal yüklenmesi bittiği zaman sayfayı yenilememizi istemektedir.
Sayfayı yenilendiğinde tekrar terminale girildiğinde;
Böyle bir görüntü ile karşılaşacaksınız login kısmına root yazıp enterlarsanız şifreyede onioneer yazıp enterlarsanız işletim sisteminizin terminaline buradan ulaşmış olacaksınız.
0 yorum:
Yorum Gönder