10 Şubat 2016 Çarşamba

IP KAMERA SEÇİMİ

Eğer Görüntü işlemeveya güvenlik sistemi kurmak istiyorsanız IP kamera(Internet Protokol kamera) vazgeçilmezinizdir


IP Kamera Nedir
IP Kamera  uzaktan izlemek ve kayıt altına almak için internet veya network bağlantınızdan faydalanarak gerek kablolu gerek kablosuz olarak kullanılabilmeye imkan sunan kamera teknolojisidir.
IP Kamera diğer sistemler gibi ekstra aparatlar, kartlar, kayıt cihazları gerektirmeyen en ileri teknolojiye sahip olan kamera sistemidir. İp Kameralar göürüntü aktarılan mekanının canlı ve sesli olarak bulunduğunuz heryerden bilgisayarınız, laptopunuz, cep telefonunuz ve PDA'nızdan rahatlıkla izleyebilme olanağı sunmaktadır. 

IP Kamera Çeşitleri

1)Dome Kamera
 Dome kameralar hareketli kamera anlamına gelir.360 derecede dönerek,bu sayede daha geniş açıda mekanınızı kontrol altına almanızı sağlıklı bir şekilde sağlayabilir.Kontrol altına alınması gereken ortam geniş açılı ise yani geniş açıdan izlenmesi gerekiyorsa dome kameların alınması gereklidir.
2)Box Kamera
Dünyada ilk üretilen, kullanılan, tanınan kamera modeli olduğu için güvenlik kamerası denilence bu kameralar akla gelir. Bu kameralar günlük yaşamda Box kamera, metal kutu kamera, ccd kamera, metal kasa kamera isimleriyle anılır. Yüzlerce farklı özellikte ürün modelleri vardır. Box Kameralar CCTV Kamera Sistemlerinde uygulanmaktadır. Box Kameralar Gece Görüş özelliğine sahip değildirler. Bu Nedenle Box Kameralarda Gece net bir görüntü almak zordur.

3)Bullet Kamera
İnfra Red yani kızıl ötesi ışınlar kullanarak, karanlık ortamlarda görüntü elde etmeye yarayan güvenlik kameralarına denir. Özellikle dış ortam kapalı devre kamera sistemi uygulamarında yoğun olarak tercih edilir. Suya ve toza oldukça dayanıklıdırlar. Bu sayede dış ortam CCTV sistemi uygulamalarında, ayrıca kamera muhafazası, kamera ayağı ve cctv kamera lensi gerektirmediği için kullanım kolaylığı sağlar. Bu özellikler kullanım kolaylığı yanında fiyat avantajı da getirir. Gece görüşü için IR ledleri kullanılacağından, iki kat enerji harcar. Dolayısıyla adaptör seçimi bu faktör göz önüne alınarak yapılmalıdır. Diğer kameralara göre daha ekonomiktir

KISACA IP KAMERA BİLGİLENDİRMESİNDEN SONRA ASIL KONUMUZA DÖNELİM. IP KAMERA SEÇERKEN HANGİ KRİTERLERİ GÖZ ÖNÜNE ALMALIYIZ...

1)P2P(Peer to Peer): P2P yazılımı ile çok basit şekilde IP kamerası kurulumu yapabilirsiniz. Çünkü P2P Ip kameralarda sistem yazılımı kameranın içine gömülü haldedir. Böylece Ip adresinden Mobil cihazlardan ve PCden görüntü aktarma işleminiz daha basit olur.
2)PoE(Power over Ethernet):PoE ethernet kablosunun aynı anda sistemi çalıştıracak gerilimi vermesi demektir.PoE ile IP kameranızın beslemesini direk RJ45 ethernet kablosuyla sağlayabilirsiniz.Bu maliyeti ve kablo fazlalığınızı azaltır hemde daha stabil çalışmasını sağlar.
3)PTZ(Pan,Tilt,Zoom):Yatay ve Düşey eksenlerde kameranın dönebilme ve yakınlaştırma yapabilme yeteneğini belirtir.Böylece daha geniş açıya hakim olursunuz ve daha uzaktaki bir noktayı yakınlaştırıp oraya odaklanmanızı sağlar.
4)SNR(Signal to Noise Ratio):İletilmek istenen sinyalin; gürültü kaynaklarından yayılan gürültü sinyallerine oranı SNR-Signal to Noise Raito (sinyal gürültü oranı) olarak adlandırılır.Genellikle bu oran desibel cinsinden ifade edilir.Kameranın SNR değeri ne kadar yüksek ise gürültünüz o kadar az görüntünüz o kadar net bir şekilde aktarılır.
5)Video Sıkıştırma Formatı:Ip kameranın Video sıkıştırma formatı olarak H.264 formatını desteklemesi kullanıcı için daha avantajlı olur. H.264 sıkıştırma tekniği MPEG4 Part 10 (Advanced Video Coding) olarakta bilinir.Ticari video sıkıştırma teknolojilerinin lideri olarak ortaya çıkmıştır. Seleflerinin çok üzerinde bir sıkıştırma sağlar. MPEG4′ ten %25 daha iyi sıkıştırma gerçekleştirir. Ayrıca iyi resim kalitesi, en küçük dosya boyutu, DVD kalitesinde video, network üzerinden daha verimli video aktarımı gibi özellikleriyle kendinden önceki kodeklere fark atar.
H.264 avantajları:
  • MPEG4 part 2 den iki kat yüksek verimlilik
  • MPEG2 den 3 kat daha düşük dosya boyutu
  • Hızlı indirme süresi
  • Yüksek kaliteli video.
  • Yüksek hareket kompanzasyonu. MPEG4 te olduğu gibi yüksek harekette bulanıklaşma olmaz
  • Mobile networkte hata eğilimini sezme.
6)Görüş Açısı(Viewing Angle):Standart Ip kameralarda 60 derecedir. fakat ne kadar yüksek olursa bu açı anlık olarak hakim olduğunuz alanın kapasitesi artar.
7)Minimum Aydınlatma(Minimum Illumination):Asgari aydınlatma (ışık hassasiyeti),kameranın kaliteli bir görüntü elde etmesi için gereken ışığın en küçük miktarını ifade eder.Luks(lx) ile  ifade edilen minimum aydınlatma ölçüsüdür.Bir kameranın iyi görüntü vermesi ortamda ki yeterli ışığa bağlıdır.Yetersiz ışık olan ortamlarda görüntü karanlık,karıncalı veya gürültülü olacaktır.Düşük ışık koşullarında kaliteli görüntü elde etmek için  day&nihgt kameralarla kızılötesi ışıktan yararlanmak gerekir.Tam karanlık,duman,sis,pus,toz gibi zor  koşullarda düzgün görüntü elde etmek için en iyi çözüm network termal kameralardır.
Genellikle kuvvetli güneş ışığı 100.000 lux,tam gün ışığı 10.000 lux,ofis ışıkları 500 lux,kötü aydınlatılmış bir oda  100 lux tür.

BU ÖZELLİKLERE DİKKAT ETMENİZ SİZİ DAHA 

DONANIMLI BİR IP KAMERA SAHİBİ YAPABİLİR...








2 yorum: